Weeralarm Frankrijk?
Kijk op de website van
Météo France

Beginpagina > Franse samenleving > Diensten > Televisie > TNT - Digitale televisie

TNT - Digitale televisie

Digitale televisie in Frankrijk

maandag 27 september 2010, door Hanjo

Bijgewerkt op woensdag 8 juni 2011

TNT - Télévision Numérique Terrestre is de Franse versie van de digitale televisie. Vanaf 30 november 2011 is dit de enige manier om vanuit de ether televisiesignalen te ontvangen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Televisie kijken in Frankrijk
Beoordeling:
3 stemmen
Frankrijk TopList

TNT is de Franse opvolger voor het oude, analoge televisiesignaal dat door enorme zendmasten de ether wordt ingestuurd. In Nederland is deze analoge distributie inmiddels stopgezet; in Frankrijk verdwijnt het signaal op 30 november 2011 uit de lucht. TNT gebruikt een digitaal (numérique) signaal. Je ontvangt het met een simpele antenne, waarachter een speciale TNT decoder (adaptateur) wordt gehangen. De meeste televisies die je in Frankrijk koopt, hebben een ingebouwde decoder.

Het TNT-signaal heeft een aantal "black spots", plaatsen waar ontvangst van het signaal met een antenne niet mogelijk is. In dat geval is ontvangst via het internet een alternatief. Tja, en woon je echt "au bout du monde", dan is er nog de schotelantenne met bijbehorende apparatuur.

De aanschaf van de adaptateur is geen aderlating. Ik heb ze al voor 30 euro in de supermarkt zien liggen. Maar er bestaan ook meer uitgebreide modellen die twee kanalen tegelijk (double tuner) kunnen ontvangen, of ook internet televisie kunnen verwerken.
Zoals gezegd, kan het apparaat op de normale televisieantenne worden aangesloten, maar er zijn ook speciale antennes (met ingebouwde versterker) die je binnen kunt plaatsen. Veel modellen kunnen worden gevoed via de antennekabel die de decoder met de antenne verbindt. Je kunt er ook een andere decoder op aansluiten (bijvoorbeeld van de schotel) en er zijn gecombineerde decoders voor satelliet en TNT ontvangst.

De decoder wordt met de televisie verbonden via een SCART (péritel) aansluiting, via een antennekabel of via een HDMI kabel. Het zenderaanbod wordt regelmatig uitgebreid en bestaat uit landelijke (onder andere France-2, -3, -4 en -5, en Arte), maar ook regionale zenders. Net zoals bij de decoder van een satelliet wordt maar één kanaal tegelijk omgezet. Je kiest het kanaal op (de afstandsbediening van) de decoder en niet op de televisie.

TNT per satelliet

Woon je in een gebied met slechte TNT-ontvangst, dan kun je het gebruik van een schotel overwegen. Je hebt een parabool van 60 cm nodig die je richt op satelliet ASTRA 19,2° Oost. Verder heb je een topbox nodig die de communicatie tussen schotel en televisietoestel regelt. Deze wordt vaak aangeduid met Terminal TNTSAT. Heeft je televisie HD mogelijkheden, kies dan een HD-versie.

Vaak heb je de mogelijkheid om het zenderaanbod uit te breiden met betaaltelevisie, zoals Canal+.

Woordenlijst

Adapteur double tuner Dit is een omvormer (ook wel topbox genoemd) uitgerust met twee ontvangers. Je kunt ermee naar een zender kijken, terwijl je een andere zender opneemt. Opnemen kan soms met een ingebouwde harde schijf, met een externe recorder of op een USB-stick.
Antenne râteau "Hark-antenne", de TV-antenne die op de afbeelding hierboven in dit artikel te zien is.
Emetteur De émetteur is de installatie die het signaal uitzendt.
Fréquence hertzienne Net zoals bij radio, spreekt men bij televisie over de uitzendfrequentie, uitgedrukt in Hertz (Hz), kilohertz (kHz) en megahertz (MHz)
Multiplex Het systeem (TNT) zendt meerdere signalen uit op dezelfde frequentie. Dit wordt multiplexen genoemd. De TNT-ontvanger splitst dit sinaal in de verschillende zenders.
Péritel Dit is de speciale stekker (ook wel SCART genoemd) die de televisie verbindt met een videorecorder, een homecinema-systeem of een TNT- of satellietontvanger.
Zone (non) couverte par la TNT Frankrijk wordt niet volledig gedekt door een TNT-signaal dat met een normale antenne wordt ontvangen. In een Zone non couverte is men dan ook aangewezen op ontvangst per satelliet of via internet-TV.

Online bekijken: Controleer de TNT ontvangst in jouw gebied


 

Het volgende artikel in deze rubriek: TNT-storing door 4G-netwerk
Lees ook:
 
Reacties
Reacties

 
© Allez-Allier 2008-2015 | SPIP | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Overzicht van de site | Mention | Uitloggen |